Menu

Църква “Стълба към небето”, Пулпит Рок, Норвегия

Църква “Стълба към небето”, Пулпит Рок, Норвегия, международен конкурс

 

Описание:

С този проект нашият екип участва в международно архитектурно състезание организирано от AWRcompetitions. Задачата беше да се направи идеен проект за нова временна църква на впечатляващото място Пулпит Рок, Норвегия. Тази забележителност е известна с нейните страхотни гледки и атмосфера.

„Стълба към Небето“ представлява временна църква, която комбинира, репликира и увеличава двете най-силни страни на мястото – гледки и планински върхове. Както името намеква, основната идея зад проекта се крие в превръщането на покрива в стълба буквално към небето. Не искахме да крием гледките зад една сграда. Искахме да подсигурим свободния достъп до тях и в същото време да направим пространство свободно за обществени събития. Интегрирайки тази идея в нашия проект, го превърна в един уникален представител на храмовата архитектура.

Освен това всички различни функционални групи – капела, абсида, камбанария, сакрастия, обслужващи зони, са разработени като отличаващи се обеми из цялата сграда. Важно е да може да се чете отвън това, което има отвътре особено в църковната архитектура.

Конструкцията е предвидена с пространствени ферми от елементи за скеле с многоточкови връзки – лесни за транспорт, инсталация, деинсталация, леки, здрави и устойчиви на климатични особености. Това решение гарантира, че никакви вреди няма да бъдат направени на тази природна забележителност Пулпит Рок. Други материали използвани материали са кръстосано-слепени дървени панели и поликарбонатни листове.

Адрес: Пулпит Рок, Норвегия

Клиент: AWRcompetitions

Проектанти: арх. Пламен Русев, арх. Невена Русева

Площ (ЗП): 250 кв.м.

Статус: Нереализиран

Награди: Награда за иновативна архитектура Арх Инова 2019 в категория Обществени сгради.

Публикации: Списание “Още за къщата”

Write the message

Your email address will not be published.

preloader